• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Nyhetsarkiv
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • SILO
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  1. MATtanken
  2. Erfarenhetsbank
  3. Matlagning på varje avdelning skapar delaktighet och trivsel
Omsorgspersonal förbereder lunch i ett av köken på Bonargården.
Delaktighet
Kompetens

Matlagning på varje avdelning skapar delaktighet och trivsel

Äldreomsorg • Västra Götalands län

På omvårdnadsboendet Bonargården lagas maten ute på avdelningarna och de äldre kan vara delaktiga, smaka av såsen och komma med kryddningstips. Måltiderna är ett viktigt verktyg för att skapa trivsel och att sätta individen i centrum.

Vårt mål

När kommunen skulle bygga ett nytt omvårdnadsboende – Bonargården – ville vi att det skulle bli ett av de bästa boendena i landet. Vi vill jobba nära de boende och ta ett helhetsgrepp med individen i centrum. En del i arbetet var att möjliggöra matlagning på varje avdelning, för att skapa delaktighet, gemenskap och matlust hos de äldre.

Så gjorde vi

När Bonargården byggdes fick varje avdelning ett eget kök. Utrustningen är i princip samma som i ett vanligt kök hemma, men med vissa anpassningar. Induktionshällen har flera plattor, hushållsugnen är med varmluft och diskmaskinen är snabbgående. Köket och matsalen byggdes med öppen planlösning för att vara en naturlig mötesplats och främja gemenskap.

Vi rekryterade omvårdnadspersonal som också ville laga mat. Kommunens måltidsutvecklare kopplades till Bonargården på 75 procent under ett halvår, för att utbilda den nya personalstyrkan och bygga upp en arbetsstruktur samt en receptpärm.

Samarbeten

Förvaltningsledning och politiker har varit med sedan planeringsfasen. Vid rekryteringen till det nya boendet fanns fackliga representanter med.

Köket på Bonargården.

Resultat

En läkare kopplad till boendet har myntat uttrycket ”Bonargårdseffekten”. Det är inte ovanligt att de äldre som flyttar in på Bonargården går upp i vikt. Mycket av maten vi lagar hamnar i magen. Vi ser det som ett kvitto på att de som bor här både tycker om maten och trivs.

På varje enhet har en personal per dag kökstur. I köksturen ingår det att förbereda, duka fram och servera frukost, laga lunch och fika, samt förbereda maten som kvällspersonalen ska servera. Maten lagas från grunden, så nära varje måltidstillfälle som möjligt. De äldre får vara med och tycka till om maten, smaka av och komma med tips.

Det är lätt att rekrytera personal. Alla nyanställda får gå en grundutbildning i livsmedelshantering, livsmedelshygien, grunderna kring specialkost och praktisk matlagning.

Kostnadsmässigt är det ingen större skillnad på om maten lagas på varje avdelning jämfört med andra boenden där maten kommer från ett centralkök.

Omsorgspersonal lagar mat på Bonargården.

Utmaningar

Under pandemin var det en utmaning med bemanningen, men så var det ju på många boenden runt om i Sverige. För att klara att lösa de omvårdnadsbehov som fanns fick vi en period ta mat från kommunens centralkök.

Läs mer

Reportage och filmer från Bonargårdens omvårdnasboende.

Vi som lämnat erfarenheten

Bonargårdens omvårdnadsboende, Tibro kommun

Lena Johansson, enhetschef

Upptäck mer

  • Kompetens
    2023-02-28

    Handbok för specialkost och anpassade måltider

    Genom att ta fram en handbok för hantering av specialkoster blir det enklare för alla kök i kommunen att göra lika.

  • Diskinlämning i en skolrestaurang.
    Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    Måltidsmiljön
    2023-02-07

    Minskat matsvinn genom samverkan med skolan

    Genom att samla goda exempel i en verktygslåda får skolans personal ett bra stöd för att arbeta för ett minskat matsvinn.

  • Delaktighet
    Måltidsmiljön
    2025-02-10

    Så tycker eleverna att en bra måltidskompis ska vara

    I arbetet för en trygg och trivsam måltidsmiljö fick barn och elever reflektera kring vad som är viktigt – och vad de själva kan bidra med.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Projektet MATtanken drevs av Landsbygdsnätverket från hösten 2017 till våren 2025.
Projektet är avslutat och denna webbplats uppdateras inte längre.

Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter