• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Nyhetsarkiv
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • SILO
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  1. MATtanken
  2. Erfarenhetsbank
  3. Lokal grossist underlättar inköpen av närproducerat
Palsternackor
Upphandling och inköp

Lokal grossist underlättar inköpen av närproducerat

Verksamhetsövergripande • Skåne län

Genom avtal med en lokal grossist kan kommunen nu på ett enklare sätt köpa råvaror från flera lokala livsmedelsproducenter.

Vårt mål

Under cirka tio års tid har vi arbetat för att få in fler lokala leverantörer och mer närproducerade råvaror i de offentliga måltiderna. Vi ville ta ytterligare ett steg i denna riktning.

Så gjorde vi

Vi har under en längre tid haft dialog med lokala leverantörer och har sedan tidigare avtal med ett flertal producenter av olika, närproducerade livsmedel. Vissa varor, framförallt närproducerad potatis, har dock varit svåra att köpa in till kommunen.

Vi såg en möjlighet att samla flera producenter i samma avtal. Vi gjorde därför en direktupphandling med en lokal, mindre grossist som erbjuder varor från flera lokala producenter. Producenterna sätter priset på varorna och grossisten samordnar affären. Grossisten gör ett tillägg på producentens pris och det är det totala priset som är upphandlat. Varorna vi har avtal på är; tvättad potatis, lök, morötter och palsternacka. Vill vi lägga till fler varor så kommer vi kunna tilläggsupphandla, exempelvis spanar vi in nya råvaror som hampafrön och gråärtsmjöl.

I detta sammanhang är det en fördel att vara en liten kommun samt att varorna är relativt billiga, tack vare det kan vi göra en direktupphandling.

Gul lök

Resultat

Vi kan på ett enklare sätt köpa mer närproducerade råvaror, genom samarbete med en lokal grossist som lyfter fram och tar tillvara skånska och närproducerade råvaror. Grossisten har många producenter knutna till sig och kan fungera som nod för kunskap om lokala råvaror. Vi ser också att det kan bli lättare att, via grossistens kontaktnät, skapa dialog med nya producenter.

Utmaningar

Själva avtalet har inte medfört några större utmaningar. Kanske hade det varit svårare för en större kommun.

Det är viktigt med en god dialog för att möjliggöra inköp av närproducerade livsmedel. Det kan vara en utmaning att få producenter att förstå hur det fungerar i våra verksamheter, vad som krävs för att leverera till offentliga kök.

Våra tankar framåt

Vi vill fortsätta föra dialog med lokala producenter och hitta fler närproducerade produkter att köpa in till kommunen, via den lokala grossisten. Vi ser det som positivt att det kommer fler aktörer på grossistmarknaden.

Foton: Pixabay.

Vi som lämnat erfarenheten

Ingela Dejenfelt, kostchef Tomelilla kommun

Upptäck mer

  • Illustration från Ett nytt recept för skolmåltider, med lantbrukare och kock.
    Upphandling och inköp
    2023-02-06

    DIS ger möjlighet till lokala inköp

    Nu köps allt färskt nötkött in via det lokala slakteriet, efter arbete med att informera leverantörer om Dynamiskt inköpssystem.

  • Sommardag i Almedalen.
    Delaktighet
    Kompetens
    Upphandling och inköp
    2023-02-07

    Gotlandsveckan – en smakrik vecka med lokala råvaror

    En hel vecka med närproducerad mat – för att öka andelen gotländska livsmedel inom de offentliga måltiderna.

  • Bruna och vita ägg.
    Beredskap
    Kompetens
    Upphandling och inköp
    2023-02-07

    Mat härifrån – recept för vardag och krisberedskap

    I receptsamlingen Mat härifrån finns rätter som lagas av svenska livsmedel som också kan fungera som kriskost.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Projektet MATtanken drevs av Landsbygdsnätverket från hösten 2017 till våren 2025.
Projektet är avslutat och denna webbplats uppdateras inte längre.

Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter