Förskola, Grundskola, Gymnasium • Värmlands län
I receptsamlingen Mat härifrån finns rätter som lagas av svenska livsmedel som också kan fungera som kriskost.
Att ta fram recept för kriskost tillagad av svenska livsmedel avseende både råvara och förädling. Dessutom önskade vi att produkterna skulle produceras så nära som möjligt. Vi hoppas att det skapas en marknad för kriskost från Sverige, vilket skulle minska sårbarheten. I dag utgör importerade kriskostprodukter en mycket stor andel av de som olika aktörer rekommenderar.
En projektgrupp inledde arbetet med att sätta ramarna och enas om våra definitioner. Därefter har vi inventerat hela marknaden på de kriskostprodukter som uppfyller projektets krav. Därefter har kockar i Kils, Karlstads och Kristinehamns kommun skapat recept och en skrift har tagits fram.
Länsstyrelsen Värmland, Kils kommun, Karlstads kommun, Kristinehamns kommun, Räddningstjänsten Karlstadsregionen, Livsmedelsverket och Nifa-branschförening för värmländska matföretag har samverkat.
Resultatet har publicerats i skriften Mat härifrån – recept för vardag och krisberedskap Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Att inventera vilka produkter som uppfyller projektets definition på kriskost var ett stort arbete. Det krävdes många telefonsamtal och direktkontakt med många livsmedelstillverkare.
Vi vill sprida resultatet. Det är viktigt att både offentliga kök och enskilda hushåll efterfrågar kriskost från Sverige för att ha i sina beredskapslager eller som hemberedskap. Samtidigt behöver företagen arbeta med både produktutveckling och ökad produktionsvolym.
Läs mer
Ta del av skriften Mat härifrån – recept för vardag och krisberedskap Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Länsstyrelsen Värmland
Ylva Gustafsson, processledare Livsmedelsstrategin
Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.