• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Beredskap
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • Silo
  • Studio
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  • MATtanken
  • > Erfarenhetsbank
Bruna och vita ägg.
Beredskap
Kompetens
Upphandling och inköp

Mat härifrån – recept för vardag och krisberedskap

Förskola, Grundskola, Gymnasium • Värmlands län

I receptsamlingen Mat härifrån finns rätter som lagas av svenska livsmedel som också kan fungera som kriskost.

Vårt mål

Att ta fram recept för kriskost tillagad av svenska livsmedel avseende både råvara och förädling. Dessutom önskade vi att produkterna skulle produceras så nära som möjligt. Vi hoppas att det skapas en marknad för kriskost från Sverige, vilket skulle minska sårbarheten. I dag utgör importerade kriskostprodukter en mycket stor andel av de som olika aktörer rekommenderar.

Så gjorde vi

En projektgrupp inledde arbetet med att sätta ramarna och enas om våra definitioner. Därefter har vi inventerat hela marknaden på de kriskostprodukter som uppfyller projektets krav. Därefter har kockar i Kils, Karlstads och Kristinehamns kommun skapat recept och en skrift har tagits fram.

Samarbeten

Länsstyrelsen Värmland, Kils kommun, Karlstads kommun, Kristinehamns kommun, Räddningstjänsten Karlstadsregionen, Livsmedelsverket och Nifa-branschförening för värmländska matföretag har samverkat.

Resultat

Resultatet har publicerats i skriften Mat härifrån – recept för vardag och krisberedskap Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Bild på skriften Mat härifrån.

Utmaningar

Att inventera vilka produkter som uppfyller projektets definition på kriskost var ett stort arbete. Det krävdes många telefonsamtal och direktkontakt med många livsmedelstillverkare.

Våra tankar framåt

Vi vill sprida resultatet. Det är viktigt att både offentliga kök och enskilda hushåll efterfrågar kriskost från Sverige för att ha i sina beredskapslager eller som hemberedskap. Samtidigt behöver företagen arbeta med både produktutveckling och ökad produktionsvolym.

Läs mer

Ta del av skriften Mat härifrån – recept för vardag och krisberedskap Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Tillbaka till Erfarenhetsbankens startsida.

 

Vi som lämnat erfarenheten

Länsstyrelsen Värmland

Ylva Gustafsson, processledare Livsmedelsstrategin

Har du en bra erfarenhet?

Dela med dig så att andra får nytta och glädje av den.

Klicka här!

Upptäck mer

  • Diskinlämning i en skolrestaurang.
    Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    Måltidsmiljön
    2023-02-07

    Minskat matsvinn genom samverkan med skolan

    Genom att samla goda exempel i en verktygslåda får skolans personal ett bra stöd för att arbeta för ett minskat matsvinn.

  • Bygge av vågar för mätning av matsvinn.
    Delaktighet
    Kompetens
    2023-02-08

    Ny smart våg för mätning av matsvinn

    En våg som automatiskt skickar data till en databas underlättar vägning av matsvinn. Att väga ofta synliggör orsakerna till svinnet.

  • Karljohan-svamp.
    Kompetens
    Upphandling och inköp
    2023-02-09

    Svinn från matförädling ger ingredienser till offentliga kök

    Karljohansvamp-färs och basilikapuré, restprodukter från granngården, blir nya smaker i goda rätter till skola och äldreomsorg.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post

Följ oss i sociala medier

 Facebook Länk till annan webbplats.

 Twitter Länk till annan webbplats.

 Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Tillgänglighetsredogörelse