• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Nyhetsarkiv
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • SILO
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  1. MATtanken
  2. Erfarenhetsbank
  3. Ökad självständighet med plockmat inom äldreomsorgen
Vårrullar upplagda på ett vitt fat
Delaktighet
Kompetens
Måltiden som pedagogiskt verktyg

Ökad självständighet med plockmat inom äldreomsorgen

Äldreomsorg • Skåne län

Att servera plockmat som kan ätas utan bestick är ett positivt inslag inom mat för äldre. Plockmat – eller finger food – uppskattas av omsorgstagarna och ger en känsla av picknick.

Vårt mål

Vi ville möjliggöra för omsorgstagare att äta självständigt och öka matlusten genom att normalisera ätande utan bestick.

Så gjorde vi

Inledningsvis hade vi en workshop tillsammans med Sarah Forsberg, för introduktion av arbetssättet. Medarbetare från både omsorg och måltidsservice deltog.

Sedan gav vi information till måltidsambassadörer och enhetschefer inför vår första servering. Innehållet för den första serveringen planerades tillsammans med måltidspersonalen. Det första tillfället med finger food var en kvällsmat i ordinarie matsedel på särskilt boende. Vi serverade drumsticks, kycklingfilé i stavar, minivårrullar, rostade rotfruktsstavar och dipp.

Samarbeten

Sarah Forsberg, forskare och lärare vid Högskolan Kristianstad.

Omsorgspersonal, måltidsambassadörer, måltidspersonal, enhetschefer.

Resultat

Redan vid första serveringen var det övervägande positiv respons. Finger food har blivit en uppskattad kvällsmat som nu ingår i ordinarie matsedel.

Det visade utvärderingen

Positiv respons överlag men alla vill inte äta med händerna, så de uppmuntras att äta på det sätt som passar dem bäst. Personalen tyckte att det var trevligt, serveringen fick en känsla av picknick. Ordvalet finger food kändes inte helt rätt för omsorgstagarna, så uttrycket plockmat används också. Servering av finger food gav måltidsservice möjlighet att testa produkter (exempelvis minivårrullar) som kanske inte annars serveras, med gott resultat.

Våra tankar framåt

Vi kommer fortsätta att servera plockmat och våga tänja på gränserna gällande sätt att äta, samarbeten och produktval.

Läs mer

Här finns Sara Forsbergs forskning om bland annat finger food Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Vi som lämnat erfarenheten

Måltidsservice Kävlinge kommun

Malin Nilsson, måltidsutvecklare Omsorgen


Upptäck mer

  • Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2025-02-25

    Maskot hjälper till med kommunikation kring måltiden

    Genom att ta fram en maskot och låta den kommunicera, når kunskapen kring hållbara måltider lättare fram till barn och elever.

  • Kompetens
    2023-02-28

    Handbok för specialkost och anpassade måltider

    Genom att ta fram en handbok för hantering av specialkoster blir det enklare för alla kök i kommunen att göra lika.

  • Diskinlämning i en skolrestaurang.
    Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    Måltidsmiljön
    2023-02-07

    Minskat matsvinn genom samverkan med skolan

    Genom att samla goda exempel i en verktygslåda får skolans personal ett bra stöd för att arbeta för ett minskat matsvinn.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Projektet MATtanken drevs av Landsbygdsnätverket från hösten 2017 till våren 2025.
Projektet är avslutat och denna webbplats uppdateras inte längre.

Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter