Landsbygdsnätverket

Full fart och viktiga möten

Det blev ett välfyllt nyhetsbrev denna gång, som speglar MATtanken-arbetet just nu. Och då nämner vi inte ens vårt arbete med insamling av inköpsstatistik och skolmjölkstöd, två frågor som är högaktuella och som vi kommer berätta mer om inom kort. Håll utkik!

Visst är det härligt att vi har tagit oss ur pandemin och kan ses på riktigt igen! Jag har verkligen saknat det, inser jag när jag nu får åka till Jönköping och de fina lokalerna på Jordbruksverket där vi har vår arbetsplats. MATtanken-teamet ses där med jämna mellanrum, tillsammans med de andra kollegorna på Landsbygdsnätverket.

Äntligen kan vi också samlas hemma i byn och "nävahälsa" – och till och med kramas lite försiktigt. Vi kan ha årsmöten i föreningarna och återuppta det sociala livet. Sammanhang som betyder så mycket på många olika sätt. För mig är det tillfällen att få träffa innovativa landsbygdsföretagare och bönder som finns i min omgivning. Att få höra hur de resonerar i aktuella frågor är otroligt givande att ha med sig in i MATtanken-arbetet och även i andra sammanhang på Jordbruksverket.

Jag får också träffa många goda berättare, som på bredaste västgötska beskriver händelser ur sina liv. Nu senast fick jag höra om när byns skola började servera skollunch på 60-talet. Vid lunchtid fälldes ett bord upp i kapprummet, kantiner med mat ställdes fram och sedan satt barnen på bänkarna utmed väggen – med ytterkläderna som ryggstöd – och åt med god aptit. Tänk vad mycket skolmåltiderna har utvecklats sedan dess!

Titta gärna in i vår Erfarenhetsbank med jämna mellanrum och läs om nutida utveckling av bland annat skolmåltider. Och missa inte nästa Studio MATtanken då vi ska prata om investeringar som görs kring de offentliga måltiderna. Sedan 60-talet har det gjorts betydligt större satsningar än ett uppfällbart bord i ett kapprum!

Eva Sundberg, projektledare, MATtanken

Eva Sundberg

Eva Sundberg, MATtanken.

Senast uppdaterad