Landsbygdsnätverket

Svensk gastronomi i fokus under nästa år

För tredje året i rad har MATtanken koordinerat firandet av Offentliga måltidens dag. En fin och viktig dag då jag och många andra blev påminda om den offentliga gastronomins betydelse för vårt land. På tal om gastronomi så är Stockholm Europas gastronomiska huvudstad 2023 och jag var inbjuden till Kungliga slottet när utnämningen presenterades för några veckor sedan.

Eva Sundberg

Det hölls flera intressanta och underhållande tal. Många kloka ord blev sagda kring måltidens betydelse. Först ut var Kungen som är medlem i Gastronomiska akademin, en av de organisationer som står bakom. Kulturminister Parisa Liljestrand pratade om måltiderna som en samlande kraft i samhället, måltider som bidrar till gemensamma referensramar, mellanmänskliga kontakter, empati och förståelse.

Måltiderna på skolor och inom äldreomsorgen nämndes i farten men jag satt och fick massor av idéer för hur hela Sverige och de offentliga måltiderna kan haka på och dra nytta av att Stockholm nästa år blir ett skyltfönster utåt. Vår huvudstad tar täten och så hänger resten av landet på och visar upp våra unika, offentliga måltider för omvärlden – eller hur!?

Eva Sundberg, projektledare, MATtanken


Senast uppdaterad