Landsbygdsnätverket
Kollage Filip Ekander, Carl Dahlman och Peter Linder

#188 Mer än bara torsk och lax - upptäck svensk sjömat

Torsk, lax, sill och räkor. Det är den sjömat vi mest äter i Sverige. Samtidigt finns det många andra riktigt goda matfiskar både från havet och från våra svenska sjöar som skulle passa på tallriken. Till exempel siklöja, gös och regnbåge. Så här finns det potential att vidga våra sjömatsvyer. Men hur ska vi bli fler som äter dessa arter om de inte säljs i våra matbutiker? Varför finns de inte där och hur ska man som ovan konsument veta hur de här fiskarna tillagas för att det ska bli gott?

Medverkande:

Peter Linder, kommunikations- och verksamhetsansvarig för Fiskbranschens riksförbund.

Carl Dahlman, Sverigechef för Marine Stewardship Council (MSC)

Filip Ekander, hållbarhetsansvarig på Svensk Dagligvaruhandel

Programledare: Helene Almqvist
Producent: Ingrid Whitelock

Om inte de smalare fiskarna efterfrågas så kommer de kanske inte riktigt att hittas i fiskdiskarna heller. Då går inte ekvationen riktigt ihop för handlarna.
- Filip Ekander

Prata med din fiskhandlare, skulle jag vilja säga till konsumenten, för de är kunniga. Och be dem överraska dig. Det tror jag är ett grundtips.
- Peter Linder

Vi har ju en fantastisk insjöproduktion av exempelvis gös, men en stor del går på export. Det behöver vi ändra på.
- Carl Dahlman

Hitta fler avsnitt av podden Landet!

Publicerades