Landsbygdsnätverket
Fler personer står i en cirkel och ser hur en bärrobot fungerar

På Elmia lantbruksmässa visades prototypen upp. Roboten lanseras nu i sommaren. Foto Jennie Cederholm Björklund

En lastbärarrobot för lantbruk, trädgårdsodlingar och parker

Den tänkta innovationen är en självgående robot som hjälper dem som jobbar inom lantbruk och trädgård. Det finns ett stort behov av att underlätta alla mindre transporter både i stall och kring lantbrukets byggnader, från gård till fält. Det här projektet är ett av många som fått finansiering genom innovationsstödet EIP-Agri.

Göran Fredriksson har vit skjorta och grått hår

Göran Fredriksson Foto Privat

Innovationsprojektet "Flexibel robot för lantbruk, djurgårdar och trädgårdsodling" utvecklar en flexibel ”inomgårdsrobot” med elektriska hjulmotorer. En robot som kan köras både manuellt via radiostyrning och autonomt med hjälp av sensorer och hjälpsystem såsom exempelvis satellitnavigering. Robotkonceptet är en fossilfri redskapsbärare som kan användas till en rad sysslor inom lantbruket

Hur kom idén till projektet upp?
– Roboten är en fossilfritt driven redskapsbärare som kan anpassas till många uppgifter, såsom transport av exempelvis material, gödsel och foder. Tack vare fyrhjulsdrift, krabbstyrning, god frigångshöjd och rejäla däck är antalet användningsområden i lantbruket många. Idén är att roboten når platser som annars bara varit åtkomliga med till exempel en skottkärra, säger Göran Fredriksson, marknads- och kommunikationschef på Flivab.

Vilket problem eller vilken utmaning löser projektet?
– Syftet är att underlätta arbetet för svenskt lantbruk med hjälp av en nyutvecklad, flexibel och smidig redskapsbärare. Produkten kan förebygga och minska arbetsskador och därmed skapa en bättre arbetsmiljö utan motorljud och avgaser.

– Transportmomenten är valda i dialog med målgruppen, det vill säga troliga kunder. Flera lantbrukare lyfter problemet med att hitta och behålla kvalificerad personal. Tunga arbetsmoment sliter på personalen. En modern mjölkproduktion har robotar och automatiserade hjälpmedel och kan enkelt ta till sig och förstå nyttan med ny digitalteknik.

Vad handlar er innovation om?
– Medelåldern för svenska lantbrukare är 58 år. För att yngre skall ta över krävs ett stort mått av teknikinnehåll, en maskin för olika arbetsmoment. Det handlar även om ekonomi. En anställd kostar mycket pengar. Kan man då använda autonoma jordbruksmaskiner sparar man både pengar, minskar arbetsskador och eldrift är bra för miljön.

Hur har projektet gått hittills?
– Projektet har gått över förväntan och samarbetet mellan parterna har fungerat mycket bra. Vi planerar att lansera under sommaren.

Hur har samarbetet med andra aktörer fungerat under projektet?
– Mycket bra.

Hur har det fungerat med finansieringen genom innovationsstödet?
– Smidigt och bra.

Hade projektet kunnat starta utan innovationsstödet?
– Nej. Då hade man fått ta in andra investerare och processen hade fördröjts.

Vilka tips har ni till andra som vill söka innovationsstödet?
– Var noga med förarbetet. Gör en noggrann marknads- och kundanalys. Fokusera inte bara på tekniken utan ha med hela bilden, säger Göran Fredriksson.

FAKTA

Projekt: Flexibel robot för lantbruk, djurgårdar och trädgårdsodling
Projektägare: Agroväst
Projektslut: 2025-12-31
Budget: 6,8 miljoner
Beviljade medel från: Innovationsstödet EIP-Agri
Kontakt: Göran Fredriksson, 072 -250 41 23

Publicerades