Landsbygdsnätverket
Porträttfoto av Cecilia Tullberg

Cecilia Tullberg Foto Hilde Skar Olsen

Jag utvecklar AKIS – Cecilia Tullberg vid FORCE

Du arbetar som projektkoordinator vid FORCE: Center för livsmedelsresiliens och konkurrenskraft. Hur bidrar du och dina kollegor till utvecklingen av svenska kunskaps- och innovationssystem (AKIS)?

– Det finns otroligt mycket att göra kopplat till livsmedel och beredskap. På universitetet fokuserar vi på att väva in livsmedelsberedskap i undervisningen för att öka kunskapen i stort. Inom FORCE arbetar vi också aktivt med att sprida kunskap till allmänheten genom föreläsningar, utbildningsmaterial och samarbeten med både bransch och civilsamhälle.

– Vi vill visa hur viktigt det är att se hela livsmedelskedjan och hur odlingssystem som gynnar biodiversitet och hållbarhet bidrar till vår beredskap. FORCE fungerar som en plattform där akademi, industri och offentlig sektor möts och utvecklar lösningar tillsammans. På så sätt stärker vi både innovationskraften och förståelsen för hur växtbaserad livsmedelsberedskap kan bli en del av framtidens AKIS.

Vad är det som lockar med att jobba inom din bransch?
– Utvecklingen går snabbt inom livsmedels- och bioteknik, där nya cirkulära lösningar testas för att skapa hållbara livsmedelssystem. Att arbeta med frågor som alla kan relatera till så som mat, beredskap och hållbarhet, är både konkret och meningsfullt. Det är dessutom spännande att få samarbeta med så många olika aktörer som kan göra verklig skillnad.

Från din horisont, vad tycker du är viktigt för att systemen inom AKIS ska fungera?

– Det måste finnas både vilja och arenor för att dela kunskap. AKIS handlar om att skapa mötesplatser där forskning, företag, myndigheter och civilsamhälle möts och utvecklar lösningar tillsammans. Men det kräver också att frågorna får plats på den politiska agendan, så att styrmedel och långsiktiga incitament kan stödja hållbara förändringar.

– Vi behöver inkludera både små och stora aktörer och värdesätta olika bakgrunder och erfarenheter. Livsmedelsberedskap handlar inte om att välja bort, utan om att skapa balans mellan växtbaserat jordbruk, djurhållning och förädlingsindustri. Sverige har fantastiska råvaror och potential att öka både odlingen och förädlingen av spannmål, oljegrödor och baljväxter. För att lyckas måste vi samverka brett och här är AKIS en av de viktigaste nycklarna framåt.

Om du fick beskriva vad begreppet AKIS innebär för er, vad skulle du säga då?
– För oss handlar AKIS om samverkan för kunskapsspridning kring livsmedelssystemet från växtförädling och hållbara odlingssystem hela vägen till konsumenten.

VAD ÄR AKIS?

AKIS, på svenska kallar vi det för lantbrukets kunskaps- och innovationssystem, är ett begrepp för olika nätverk och system av aktörer som arbetar med att främja kunskap och innovation inom lantbruket. Genom samarbete mellan lantbrukare, forskare, rådgivare och andra aktörer bildar AKIS en plattform för utbyte av kunskap och idéer.

AKIS är ett internationellt begrepp som står för Agricultural Knowledge and Innovation Systems.

Publicerades