Torsöbron och guidad tur på Djurö. Foto: Ingemar Carlström.
Det började med ett gemensamt engagemang från föreningar, företag och markägare på Torsö i Vänern. Målet: Att utveckla turismen och göra ön mer attraktiv för både besökare och bofasta. Med stöd från Leader startade ett utvecklingsarbete – som gett konkreta resultat och en starkare framtidstro.
Benny Jansson. Foto: Ingemar Carlström.
Torsö är Vänerns största ö, vackert belägen i Mariestads skärgård. Ön är drygt en mil lång och en halv mil bred samt hem för cirka 600 åretruntboende. Genom ett unikt samarbete mellan föreningar, företag och markägare har ön tagit ett rejält kliv framåt. Navet i utvecklingen är projektet ”Skärgårdsriket Torsö” – ett Leaderprojekt som kommit att betyda mer än vad man först kunde ana.
– Vi drog igång 2017 med målet att skapa något gemensamt som kunde lyfta hela bygden. Lokala krafter samlades i bygdegården och pratade om hur vi kunde jobba tillsammans – vad vi kunde göra ihop i stället för var och en för sig, säger Benny Jansson, som var ordförande i arbetsgruppen och som bott nästan hela sitt liv på Torsö.
Det blev startskottet för projektet Skärgårdsriket Torsö. Med pengar från Leader Nordvästra Skaraborg kunde man börja förverkliga idéerna, som att etablera begreppet Torsö skärgårdsrike, utveckla turismen och bygga en gemensam digital plattform.
När projektet avslutades 2020 fanns en mängd konkreta resultat, bland annat fem mil vandringsleder där avtal tecknats med markägare om skötsel och tillgång. Projektet har också resulterat i flera mil långa cykelleder samt guidade vandringar på ön och turer till Djurö nationalpark, som lockar fler och fler besökare varje år.
– Att markägare var villiga att släppa mark till lederna visar verkligen på engagemanget. Det här är något vi gjort tillsammans, säger Benny Jansson.
Satsningen på naturturism har också gett ringar på vattnet för andra lokala verksamheter. Företag som Laxhall Hamnkrog & Konferens och Vänertrolling, som erbjuder guidade fisketurer, har kunnat växa och fått fler gäster. Nya samarbeten har vuxit fram och ön har blivit en tydlig destination.
De lanserades även en hemsida, Torso.se, som samlar information om vad som finns att göra på ön och marknadsför boende, upplevelser och evenemang. Dessutom har man skapat konton i sociala medier och producerat både bild- och filmmaterial som visar upp ön från sin bästa sida.
Efter projektets slut bestämde sig öborna för att fortsätta jobba tillsammans med att utveckla bygden.
– Det var viktigt för oss att hålla ihop även efter projektet. Idag träffas vi två gånger om året, bollar idéer och samverkar i en rad olika frågor. Och vi har en redaktör som håller igång hemsidan och våra sociala medier, berättar Benny Jansson.
Att genomföra ett Leaderprojekt kräver planering, dokumentation och en hel del administration. För Torsö blev stödet från Leader avgörande – både ekonomiskt och strategiskt.
– Vi hade inte klarat det utan Leader. Man stöttade inte bara med pengar, utan med viktig kunskap. Vi kunde alltid ringa och fråga om råd och man utmanade oss att tänka större och smartare, säger Benny Jansson.
Projektet har lett till ökad samverkan, bättre synlighet och konkreta affärsmöjligheter. Och framför allt har det skapat framtidstro.
– Torsö är i en stark utvecklingsfas. Det flyttar in fler människor och fler företag startar. Intresset för ön har ökat. Vi är stolta över det vi åstadkommit – tillsammans.
Projektägare: Laxhall Ny Restaurang AB.
Kontaktperson: Benny Jansson, mobil: 070 6996064.
Tidsperiod: 2017-2020.
Beviljade EU-medel ur: Landsbygdsprogrammet.
Publicerades