Förskola, Grundskola, Gymnasium, Äldreomsorg• Jämtlands län
De 80 köken i Östersunds kommun ska kunna klara sig själva i 1 dygn. Förberedelser pågår för att därefter kunna klara 15 dagar till, med hjälp av ett omsättningslager.
Alla kök ska kunna klara sig själva 1 dygn. Det finns krismenyer och ett omsättningslager av livsmedel för 15 dagar.
Måltidsservice lagar 11 000 portioner per dag till förskola, skola, gymnasium och äldreomsorgens verksamheter. Totalt finns 80 olika kök. Det finns både tillagnings-, mottagnings- och serveringskök.
Måltidsservice har en beredskapsplan för måltidsförsörjning, med handlingsplaner och checklistor för vattenavbrott, långvarigt elavbrott och intern transportstörning. I höst pågår arbete med att checklistorna ska gås igenom. Varje kök ska utifrån checklistorna dokumentera vad som behövs för köket ska klara sig självt 1 dygn.
Som en del i beredskapsarbetet har måltidsservice också fått i uppdrag av tekniska nämnden att ta fram en krismeny och planera för ett omsättningslager av livsmedel för 15 dagar. Arbetet med att ta fram en krismeny delades upp. Det blev en krismeny för skola och förskola och en för äldreomsorg. Grunden är torrvaror som är omsättningsbara i ordinarie verksamhet. Det ska också vara produkter som finns med på avtal hos huvudgrossisten. Det finns omsättningsplaner för 15-dagarslagret.
Vi samarbetar med andra funktioner i kommunen. Det finns en säkerhetsgrupp på teknisk förvaltning, där måltidsservice är representerat och vi är involverade i pågående arbete kring nödvattenplan, reservkraft och kommunikation.
Vi är i ständig dialog med våra kunder, barn- och utbildningsförvaltningen respektive vård- och omsorgsförvaltningen. Vi har exempelvis synkat vårt beredskapsarbete med barn- och utbildningsförvaltningen och enats om vilka ställen som det är bra att samla verksamhet på vid en kris.
Dialog med pensionärsråd pågår. Elevråd kommer också involveras.
Varje kök kommer att jobba med att gå igenom måltidsservice checklistor och dokumentera vad som krävs för att klara sig självt i 1 dygn och att därefter beställa från omsättningslagret.
Måltidsservice har tagit fram en film för att höja kunskapen om beredskap i köken, den visas som en uppstart. I arbetet med checklistorna får köken sedan stöd genom att säkerhetssamordnaren är med på arbetsplatsträff och fungerar som bollplank.
Vi som jobbar centralt erbjuder fakta och stöd så att det är lätt för de olika köken att göra sina delar. Det är till exempel redan i förväg utpekat var nödvattentanken ska stå och beräknat hur mycket vatten som behövs i varje kök.
Omsättning på varorna i förråden i köken är en utmaning. Samt hur säkerställer vi att varor från grossist inte har kort datum redan när vi beställer dem?
Om vi ska hålla större lager, omsättningslager, då måste vi ha mer personal som hjälper till med lagerhanteringen samt fler och/eller större lagerytor. Det är också en utmaning.
Kommunikation är ett annat område där vi behöver tänka till och jobba vidare. Hur når vi köken vid störning?
Vi kommer inte göra någon stor krisövning just nu. Det viktigaste är att genomföra planerade workshops i köken, för att gå igenom checklistorna och dokumentera hur arbetet ska gå till i respektive kök, i händelse av störning och kris.
I kommande steg behöver vi förbereda oss för att ta hand om sådant som vi inte har ansvar för idag. Exempelvis måltider till elever som idag går på friskolor, behövande äldre där det ej finns omsorgsbeslut, eller uppdrag inom det civila försvaret.
Mejla mattanken@jordbruksverket.se om du vill du ta del av krismenyerna för förskola/skola respektive äldreomsorg.
Måltidsservice, Östersunds kommun.
Ann Färdvall, samordnare - arbetsmiljö, miljö, säkerhet och lokaler
Anni Gederberg, måltidsutvecklare - skola och tf. enhetschef
Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.