Landsbygdsnätverket
Illustration: En grupp människor. Över deras huvuden finns symboler: en hjärna, en glödlampa, en raket

Vi skalar upp arbetet med erfarenhetsutbyte inom Ett nytt recept för skolmåltider

Projektet Ett nytt recept för skolmåltider går nu in i nästa fas. I maj kom beskedet att MATtanken/Jordbruksverket fått uppdraget att inom projektet fortsätta vara med och skapa förutsättningar för nätverkande. Ett nytt recept för skolmåltider är ett nationellt projekt som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

MATtanken bygger vidare på det arbete som startades upp under vårens tematräffar - och skalar upp arbetet med erfarenhetsutbyte. Alla som är intresserade av att utveckla hållbara skolmåltider är välkomna att delta!

Så här planeras arbetet framöver:

  • MATtanken sätter strukturen för en idébank som samlar allt från små idéer till stora projekt. Tanken är sedan att använda idébanken som språngbräda för att sprida goda exempel, inspirera och lära av varandra. Detta kommer ske genom exempelvis artiklar, tematräffar, studiosamtal, inlägg på sociala media, studiebesök med mera. Detta är ett sätt att skala upp och ge spridning till allt fint arbete som sker runtom i landet kring hållbara skolmåltider!
  • Vi undersöker möjligheten att skapa ett koncept med vänkommuner.
  • Vi undersöker även möjligheter att skapa ett digitalt forum där man snabbt och enkelt kan bolla tankar och få svar på frågor som rör offentliga måltider.
  • Ambitionen är också att fånga upp det som händer på regional nivå ute i landet .

Vi i MATtanken ser fram emot ett fortsatt nätverkande inom ”Ett nytt recept” och hoppas att många vill haka på – för att tillsammans bidra till den fortsätta utvecklingen av hållbara skolmåltider.

Illustration: En raket i en pratbubbla.

Välkommen på upptaktsträff den 8 september

Den 8 september bjuder MATtanken in till upptaktsträff kl. 14.00-15.30. Detta blir ett tillfälle att få veta mer om vad som är på gång. Vi får också chans att tala mer om hur vi kan skala upp arbetet med erfarenhetsutbyte - tillsammans! Programmet presenteras närmare i mitten/slutet av augusti.

>> Här kan du anmäla dig till upptaktsträffen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (anmälningsformuläret öppnas i ett nytt fönster).

Illustration: två tecknade figurer sitter i en matsal vid ett bord med bestick och grönsaker framför sig.

Häng med på studiebesök i Klippans kommun

Den 22 september finns det en chans att hänga med på ett studiebesök till Klippans kommun, där vi inspireras av Klippans koncept att utveckla trivsamma måltidsmiljöer! Vi besöker fyra olika skolrestauranger. Måltidschef Lill Spenninge är guide.

Anna Lundstedt

Kontakt

Har du tankar och idéer kring hållbara skolmåltider?
Hör av dig till MATtanken!

Samordnare Anna Lundstedt, tel. 036-15 59 05.

Ett nytt recept för skolmåltider

Skolmåltiderna har kopplingar till hela livsmedelskedjan och når många barn och unga, därför är skolmåltiderna ett utmärkt nav för att arbeta med omställningsfrågor. Det övergripande målet för projektet är hållbarhet ur alla tre dimensionerna i skolmåltidssystemet fram till 2030.

Här hittar du mer information om Ett nytt recept för skolmåltider.

Hållbara skolmåltider är en av de frågor som MATtanken på olika sätt bevakar och arbetar med kontinuerligt.

Under fliken inspiration hittar du flera artiklar och länkar till webbinarier som rör hållbara skolmåltider.

Senast uppdaterad

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post