Landsbygdsnätverket
Illustration: En grupp människor. Över deras huvuden finns symboler: en hjärna, en glödlampa, en raket

Vi skalar upp arbetet med erfarenhetsutbyte inom Ett nytt recept för skolmåltider

MATtanken/Jordbruksverket har uppdraget att inom projektet Ett nytt recept för skolmåltider fortsätta vara med och skapa förutsättningar för nätverkande. Alla som är intresserade av att utveckla hållbara skolmåltider är välkomna att delta! Ett nytt recept för skolmåltider är ett nationellt projekt som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

MATtanken bygger vidare på det arbete som startades under tematräffarna våren 2022 – och skalar upp arbetet med erfarenhetsutbyte.

Här ligger fokus framöver:

  • MATtankens erfarenhetsbank samlar allt från större koncept till handfasta tips på hur offentliga måltider kan bli ännu mer hållbara. Erfarenhetsbanken fungerar som språngbräda för att sprida goda exempel, inspirera och lära av varandra. Detta är ett sätt att skala upp och ge spridning till allt fint arbete som sker runtom i landet!
  • Vi vill underlätta djupare dialog i specifika frågeställningar, för ökat erfarenhetsutbyte. Det sker till exempel genom tematräffar och studiebesök.
  • Vår ambition är att fånga upp det som händer på regional nivå ute i landet. Bjud gärna in oss till regionala arrangemang och nätverksträffar.
  • Vi sprider möjligheter att använda SKR:s Deladigitalt.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som ett forum där man snabbt och enkelt kan bolla tankar och få svar på frågor som rör offentliga måltider.

Vi i MATtanken ser fram emot ett fortsatt nätverkande inom ”Ett nytt recept” och hoppas att många vill haka på – för att tillsammans bidra till den fortsätta utvecklingen av hållbara skolmåltider.

Erfarenhetsbanken – en plats för inspiration och omvärldsbevakning


I februari 2023 lanserades Erfarenhetsbanken. Den samlar goda exempel som bidrar till utveckling av hållbara offentliga måltider. Alla bidrag är viktiga, vi välkomnar stort och smått!

Skicka in ditt bidrag här!

Vi kommer sprida goda exempel från erfarenhetsbanken i MATtankens forum och kanaler. I sociala medier taggar vi erfarenheterna med #ettnyttrecept.

Aktuellt

  • Spännande maträtter bidrar till lärande om andra kulturer. Genom populära World Culinary Day har elever i Vetlanda kommun lärt sig mer om bland annat Bosnien, Polen, Storbritannien och Gambia.
    Läs den fördjupande artikeln om en erfarenhet från Vetlanda kommun.

  • Nytt sätt att upphandla ökar andelen närproducerat. De skalade ner antalet produkter från 1500 till 350 och tillämpade open book-metoden. Det gjorde att mindre grossister svarade på upphandlingen. "Tack vare det har det blivit lättare för oss att få in produkter från lokala leverantörer", säger Espen Rognstad, kostchef i Ödeshögs kommun.
    Läs den fördjupande artikeln om en erfarenhet från Ödeshögs kommun.
Illustration för projektet Ett nytt recept för skolmåltider. Två barn vid ett matbord.

Planerade aktiviteter våren 2023


Tematräff: Skolmåltid + lärarutbildning

Måndagen den 8 maj planerar vi för en ny digital tematräff, som handlar om hur blivande lärare kan få kompetens kring skolmåltidens betydelse.

Anmäl dig här.

Anna Lundstedt

Kontakt

Har du tankar och idéer kring hållbara skolmåltider?
Hör av dig till MATtanken!

Samordnare Anna Lundstedt, tel. 036-15 59 05.

Ett nytt recept för skolmåltider

Skolmåltiderna har kopplingar till hela livsmedelskedjan och når många barn och unga, därför är skolmåltiderna ett utmärkt nav för att arbeta med omställningsfrågor. Det övergripande målet för projektet är hållbarhet ur alla tre dimensionerna i skolmåltidssystemet fram till 2030.

Här hittar du mer information om Ett nytt recept för skolmåltider.

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post