Landsbygdsnätverket
Bildmontage: Två kockar i ett storkök samt närbild på färsbiffar som steks på ett stekbord och en tallrik med vildsvinsbiffar.

Vildsvinsfärsbiffar på menyn i Katrineholms kommun. Foto från Josefin Lundin och Katrineholms kommun.

Att verka för mer vildsvinskött i offentliga kök

I vårt land pågår sedan ett par år ett brett arbete för att mer svenskt vildsvinskött ska nå konsumenterna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. I detta sammanhang har MATtanken 2020-2023 gjort ett antal riktade insatser för att främja mer vildsvinskött i de offentliga köken. Vår utgångspunkt i arbetet har varit frågeställningen: Vad behöver vi göra för att köttet ska kunna bli ett naturligt och självklart inslag på menyerna?

Digital träff 31 oktober: Fortsatt servering av vildsvinskött

Den 31 oktober bjöd MATtanken in till en digital träff kl. 13.00-14.00 på temat Fortsatt servering av vildsvinskött i offentliga kök. På träffen gavs möjlighet att diskutera den uppkomna situationen kring afrikansk svinpest och hur det påverkar serveringen av vildsvinskött i offentliga kök. I mötet för att berätta om läget och svara på frågor medverkade bland annat statsveterinär från SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, och smittskyddshandläggare från Jordbruksverket. Medverkade gjorde även representant från grossist, personer från offentliga måltidsverksamheter, med flera.

Läs mer på sidan om Säkert vildsvinskött.

Exempel på vad MATtanken gjort tidigare

Goda exempel

Det finns både resursmässiga och etiska fördelar med vilt- och vildsvinskött, men det utgör ändå bara någon enstaka procent av det kött vi äter. Det vill måltidsorganisationen i Söderköpings kommun ändra på.

Läs mer om Goda exempel.