Foto: Conny Thålin.
MATtanken är ett projekt som genom nätverkande, kunskapsspridning och erfarenhetsutbyte vill bidra till hållbara offentliga måltider. Här berättar vi mer om vårt arbete med ursprungsfrågor.
Varifrån kommer maten? MATtanken vill göra det möjligt för de som arbetar i de offentliga köken att på ett enkelt sätt hitta information om var maten kommer ifrån för att kunna svara matgäster, beslutsfattare och allmänhet på den frågan.
Den 28 januari var Sveriges livsmedelsföretag inbjudna till ett digital rundabordsamtal (120 min) på temat: Tillsammans för tydligare ursprungsmärkning.
Anna Svartsjö, sammankallande i Kost & Närings fokusgrupp Upphandling och Eva Sundberg projektledare för MATtanken, berättade mer om det gemensamma initativet kring ursprungsinformation på livsmedel i offentliga kök. Med på mötet finns även Delfi/Dabas. Samtalet avrundades med en frågestund och tillfälle till diskussion.
Den 12 maj genomförde MATtanken ett webbinarium med fokus på frågan om varifrån maten kommer. Under webbinariet presenterades Härifrån kommer maten - en policy för livsmedelsursprung som MATtanken tagit fram tillsammans med Kost & Närings fokusgrupp Upphandling, för att definiera de utmaningar och önskemål som finns inom den offentliga sektorn kring ursprungsmärkning av livsmedel.
Den 20 oktober bjöd Kost & Näring in deltagarna från vårens Digitala Kostdagarna till seminarieprogrammet Kniven & Gaffeln som direktsändes från Stockholm på kostdagarna.se. Kl. 14.00-14.45 var det dags för ett panelsamtal om ursprungsmärkning och den offentliga marknaden där MATtanken medverkade.