Landsbygdsnätverket
Personal lägger upp mat på bleck i ett offentligt kök

Frågan om ursprung. Varifrån kommer maten?

MATtanken är ett projekt som genom nätverkande, kunskapsspridning och erfarenhetsutbyte vill bidra till hållbara offentliga måltider. Här berättar vi mer om vårt arbete med ursprungsfrågor.


Varifrån kommer maten? MATtanken vill göra det möjligt för de som arbetar i de offentliga köken att på ett enkelt sätt hitta information om var maten kommer ifrån för att kunna svara matgäster, beslutsfattare och allmänhet på den frågan.

Webbinarium och direktsänt seminarium 2020

Ursprung och den offentliga maten - dagens problem och köparsidans lösningar, del 1

Den 12 maj genomförde MATtanken ett webbinarium med fokus på frågan om varifrån maten kommer. Under webbinariet presenterades Härifrån kommer maten - en policy för livsmedelsursprung som MATtanken tagit fram tillsammans med Kost & Närings fokusgrupp Upphandling, för att definiera de utmaningar och önskemål som finns inom den offentliga sektorn kring ursprungsmärkning av livsmedel.

Det inspelade webbinariet: Ursprung och den offentliga maten - dagens problem och köparsidans lösningar.

Från ord till handling: ursprungsmärkning och den offentliga marknaden, del 2

Den 20 oktober bjuder Kost & Näring in deltagarna från vårens Digitala Kostdagarna till en fullmatad eftermiddag. Det är seminarieprogrammet Kniven och Gaffeln som direktsänds från Stockholm på kostdagarna.se.

Kl. 14.00-14.45 är det dags att tala om ursprungsmärkning och den offentliga marknaden. Med vårens lansering av trepunktpolicyn Härifrån kommer maten (intern länk) utmanade de offentliga livsmedelskunderna övriga branschaktörer att enas kring enhetlig märkning av – och information om – livsmedelsursprung. Vad har hänt i grossist- och producentled sedan dess? Hur går arbetet vidare? Och när beräknas förändringarna slå igenom fullt ut, hela vägen till verksamheterna och deras matgäster?

Medverkande: Eva Sundberg, projektledare MAT-tanken; Anna Svartsjö, fokusgrupp Upphandling; representanter för grossister och producenter.

Arrangör: Kost & Närings fokusgrupp Upphandling i samarbete med Jordbruksverket/MAT-tanken. Kostdagarna.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (extern länk).

Mer kunskap och inspiration

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress
Landsbygdsnätverkets kansli Vallgatan 8, Jönköping

Kontakt
036 – 15 50 00
Skicka e-post

Följ oss i sociala medier

Facebooklänk till annan webbplats

Twitterlänk till annan webbplats

Instagramlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster