Landsbygdsnätverket
Nyplockade äpplen på en bänk

Foto: Conny Thålin.

Frågan om ursprung. Varifrån kommer maten?

MATtanken är ett projekt som genom nätverkande, kunskapsspridning och erfarenhetsutbyte vill bidra till hållbara offentliga måltider. Här berättar vi mer om vårt arbete med ursprungsfrågor.


Varifrån kommer maten? MATtanken vill göra det möjligt för de som arbetar i de offentliga köken att på ett enkelt sätt hitta information om var maten kommer ifrån för att kunna svara matgäster, beslutsfattare och allmänhet på den frågan.

Sveriges livsmedelsföretag möts vid rundabordssamtal – den 26 januari 2021

Tillsammans för tydligare ursprungsmärkning, 2021

Den 28 januari var Sveriges livsmedelsföretag inbjudna till ett digital rundabordsamtal (120 min) på temat: Tillsammans för tydligare ursprungsmärkning.

Anna Svartsjö, sammankallande i Kost & Närings fokusgrupp Upphandling och Eva Sundberg projektledare för MATtanken, berättade mer om det gemensamma initativet kring ursprungsinformation på livsmedel i offentliga kök. Med på mötet finns även Delfi/Dabas. Samtalet avrundades med en frågestund och tillfälle till diskussion.

Webbinarium och direktsänt seminarium 2020

Lanseringen av en policy för livsmedelsursprung, våren 2020

Den 12 maj genomförde MATtanken ett webbinarium med fokus på frågan om varifrån maten kommer. Under webbinariet presenterades Härifrån kommer maten - en policy för livsmedelsursprung som MATtanken tagit fram tillsammans med Kost & Närings fokusgrupp Upphandling, för att definiera de utmaningar och önskemål som finns inom den offentliga sektorn kring ursprungsmärkning av livsmedel.

Det inspelade webbinariet: Ursprung och den offentliga maten - dagens problem och köparsidans lösningar.

Ursprungsmärkning och den offentliga marknaden, hösten 2020. Hur har det gått?

Den 20 oktober bjöd Kost & Näring in deltagarna från vårens Digitala Kostdagarna till seminarieprogrammet Kniven & Gaffeln som direktsändes från Stockholm på kostdagarna.se. Kl. 14.00-14.45 var det dags för ett panelsamtal om ursprungsmärkning och den offentliga marknaden där MATtanken medverkade.

Mer kunskap och inspiration

miniatyrbild tidningsuppslag

Länkar vidare, annat material

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Vallgatan 8, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post

Följ oss i sociala medier

Facebooklänk till annan webbplats

Twitterlänk till annan webbplats

Instagramlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster