Landsbygdsnätverket
Tre kockar i ett skolkök. De håller korgar med säsongens frukt och grönt.

När Marks kommun firade Offentliga måltidens dag stod soppa i säsong och äppelpaj på menyn. Bilden är från Strömskolan, Kinna. Foto: Marks kommun.

"Fler och fler ser värdet av att synliggöra de offentliga måltiderna på en och samma dag"

Offentliga måltidens dag fortsätter att växa. De offentliga måltiderna tar större plats i det offentliga samtalet. "Guldkant" och lokal mat har stor betydelse i firandet. Detta är några av delarna i MATtankens summering av Offentliga måltidens dag 2023.

180 kommuner och 8 regioner plus ett antal övriga aktörer anmälde sina aktiviteter till MATtanken i samband med årets firande av Offentliga måltidens dag.

– Ännu en gång blev det all-time-high i antalet anmälda kommuner och regioner. Vi är både glada och stolta över att Offentliga måltidens dag fortsätter att växa, kommenterar Eva Sundberg, projektledare för MATtanken.

Hon tror att den positiva utvecklingen beror på att firandet uppskattas och får fint gensvar på arrangörernas hemmaplan, samtidigt som det via tidningar, radio och tv samt sociala media går att ta del av allt det som sker på andra platser, runtom i hela landet.

– Värdet av att ingå i ett större sammanhang är det som lyfts fram som allra mest positivt av arrangörerna i utvärderingen av firandet, tillägger hon.

Materialet till arrangörerna uppskattas

De som anmält aktivitet till MATtanken via www.mattanken.se/omd får tillgång till sidor där det finns olika typer av mallar, affischer och annat material att ladda ner. Dessa sidor är mycket välbesökta. Att materialet används flitigt avspeglas också i arrangörernas kommunikation kring dagen.

– Förra året gjorde vi en större förändring i det grafiska materialet och adderade också några nyheter, som flaggspel och målarböcker, vilket blev uppskattat. 2023 har vi fortsatt på inslagen väg, skruvat ytterligare på det grafiska uttrycket, uppdaterat med nya bordspratare, ansiktsmasker att färglägga, med mera, berättar Sofia Denzler, kommunikationssamordnare, MATtanken.

Här kan du läsa mer om årets nya material.

Arrangörerna laddar ner mallar och material från MATtankens materialbank – och anpassar det på olika sätt i det egna firandet. Fotot ovan är från Trelleborgs kommun som brukar vara med och uppmärksamma dagen. En trevligt presenterad meny ingick i festplanerna. Läs kommunens eget reportage. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Foto: Trelleborgs kommun, Niclas Ingvarsson

En foodtruck som står uppställd i en park. I förgrunden syns invånare som provsmakar mat.

Måltidsverksamheten i Ekerö kommun lånade en Foodtruck vecka 42. Med den körde de till utvalda platser dit invånarna kunde komma och provsmaka nya Ekerörätten. Rätten lanserades officiellt på Offentliga måltidens dag och serverades då till alla matgäster i förskola, skola och omsorg. Här kan du läsa mer om firandet i Ekerö kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Foto: Ekerö kommun.

Kommunikationens roll och genomslaget i sociala medier

MATtanken har i år gjort insatser med syfte att uppmärksamma kommunikationens roll, som verktyg i arbetet med att synliggöra och nå ut mot olika målgrupper.

– På vårens kick-off hade vi ett panelsamtal om kommunikation och storytelling kopplat till offentliga måltider. Efter sommaren gjorde vi sedan ett utskick till kommunikationschefer Länk till annan webbplats. i kommuner och regioner där vi uppmuntrade dem att samarbeta med måltidsverksamheten och lyfta fram måltiderna som berör stora delar av befolkningen i kommunen/regionen, berättar kommunikationssamordnare Anna Kim-Andersson.

I uppföljningen av genomslaget i sociala media för Offentliga måltidens dag kan man ana att de offentliga måltiderna har gjort en förflyttning.

– Vi noterar att allt fler organisationer på en övergripande nivå lyfte fram offentliga måltider i sin kommunikation med invånare och andra målgrupper i samband med firandet. Offentliga måltider omsätter minst 30 miljarder kronor varje år. Minst 10 miljoner av dessa pengar går till de livsmedel som köps in. Det är både rimligt och positivt att frågor som rör offentliga måltider tar större plats i det offentliga samtalet, anser Anna.

2023 är det flest inlägg på Instagram med koppling till Offentliga måltidens dag. Men Facebook är den sociala medie-kanal där störst genomslag för kommunikation vänt mot invånare märks. Även på LinkedIn publicerades i år ett större antal inlägg av både organisationer och enskilda personer, kopplat till firandet av Offentliga måltidens dag.

Skärmklipp, flera olika inlägg på Facebook från Offentliga måltidens dag

På årets Offentliga måltidens dag tog många kommuner, regioner och andra aktörer, chansen att berätta om de 3 miljoner måltider som serveras varje dag inom förskola, skola, vård och omsorg i vårt land. Samtidigt berättade de om sin egen verksamhet, mat och måltiderna på hemmaplan – och hur firandet genomfördes ihop med exempelvis personal, matgäster, beslutsfattare och allmänheten. I bilden ovan syns ett urval av Facebook-inlägg från dagen.

Skärmklipp, inlägg på Facebook och Youtube.

MATtankens film "3 miljoner måltider" som finns tillgänglig att ladda ner – användes av flera aktörer i samband med Offentliga måltidens dag, på webbplatser och i sociala medier. Det fanns också flera kommuner som lyfte fram sina måltider med hjälp av egna filmer denna dag. I bilden ovan syns några exempel på hur filmer visades på Facebook och Youtube.

Teman som märks

De som anmäler aktiviteter till Offentliga måltidens dag väljer fritt hur de vill genomföra firandet. Ofta väljer arrangörerna någon form av inriktning eller tema. Följande var vanligast 2023:

  1. Att erbjuda det lilla extra, en ”guldkant”, ofta genom att efterrätt lades till på menyn, eller att matgästernas önskerätt serverades. Inom omsorgen var olika festmenyer, ibland trerätters, vanligt förekommande.
  2. Lokal mat och lokala specialiteter är viktiga inslag i många firanden. Några måltidsverksamheter hämtade inspiration i Sveriges nya landskapsmåltider Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
  3. Äpple, skördefest och höstmeny.
  4. Arrangörerna bjöd in beslutsfattare till kök/restauranger, eller erbjöd allmänheten smakprov – exempelvis på torg eller i kommunhus. Anhöriga bjöds in till skolrestauranger och boenden.

Skärmklippen på bilden är från Instagram där mer än 500 inlägg finns med den gemensamma taggen: #måltid23.

Med blick mot nästa år

Sammantaget kan sägas att de offentliga måltiderna har kunnat ta flera kliv framåt genom den gemensamma kraftsamling som Offentliga måltidens dag utgör.

– Det är både roligt och viktigt att fler och fler ser värdet av att synliggöra de offentliga måltiderna på en och samma dag. Vi behöver påminna om de världsunika offentligt finansierade måltider som vi har – men ofta tar så för givna. Detta är måltider att värna om, säger Eva som redan ser fram emot firandet 2024.

– Då det är dags för 5-årsjubileum, avslutar hon.

Firandet 2023 i tidningar, radio och tv

Dagen efter Offentliga måltidens dag publicerade MATtanken artikeln Glädje, stolthet och festligt firande. I artikeln finns också länkar till inslag, artiklar och reportage om dagen.

Ord från arrangörerna

Följande har vi plockat från utvärderingen efter Offentliga måltidens dag, där årets arrangörer svarade på frågor om firandet:

Tycker det är bra att det blir en effekt när vi är så många som visar upp oss just denna dag.

En äldre man sa till oss när vi stod på torget och serverade mat att ”är det så här god mat på ålderdomshemmet då kan jag flytta in redan nu.”

Vi som hade öppet hus på skolorna, kvällstid och bjöd på middag fick otroligt fin respons, alla var så glada och tacksamma och tyckte att det var ett toppeninitiativ.

Ett bra tillfälle att lyfta vår verksamhet. Vi passade på att bjuda in politiker, som i sin tur valde att kroka arm med media.

Väldigt uppskattat, av både pedagoger, elever och föräldrar.

Föräldrar var positiva på sociala medier. Vi har fått frågor från exempelvis Sjömatsfrämjandet om hur vi jobbar vidare med blå proteiner. En värdefull dag för oss att lyfta det viktiga arbete som bedrivs. Stort tack till er!

Mer om Offentliga måltidens dag

Syfte med att fira Offentliga måltidens dag är att fler ska få upp ögonen för vilka fantastiska offentliga måltider som vi har i vårt land – och alla mervärden för individ och samhället som uppstår när dessa måltiders potential tas tillvara.

Samlingssidan för Offentliga måltidens dag.

Jubileum 2024

Torsdagen den 17 oktober 2024 är det 5-årsjubileum för Offentliga måltidens dag. Skriv in datumet i din almanacka och tveka inte att hör av dig till MATtanken om du har tankar och idéer inför firandet 2024.

E-post: mattanken@jordbruksverket.se

Senast uppdaterad