Landsbygdsnätverket
Illustration föreställande stenåldersmänniskor, där en har kommit på hjulet men en annan inte har tid att titta på det för att han måste jobba.

Det gäller att hänga med! Inte vill man likt bildens historiska filurer ha huvudet så nerkört i backen, med skygglapparna på, att man riskerar att bli omsprungen av samtiden. Eva fick denna illustration i samband med en utbildning för många år sedan och sedan dess har den följt med henne i yrkeslivet som en påminnelse om vikten av att lyfta blicken.

Utan spaning ingen aning!

Det är mycket som ska hända och som ska göras. Det är inte alltid lätt att få tiden att räcka till att hålla koll på omvärlden – men det är viktigt. Bilden här ovan, med stenåldersmänniskorna, har följt med mig genom åren och påminner om vikten av omvärldsbevakning.

Eva Sundberg

Faktum är att budskapet i bilden är en ledstjärna för vårt arbete i MATtanken. Vi vill göra det enkelt att omvärldsbevaka genom att hänga med oss. Vi vill att det ska vara så enkelt som det bara går att ta del av vad andra har gjort, använda idéer rätt av eller ha dem som inspiration och anpassa till egna behov och förutsättningar.

"Kan själv" är ord som jag får höra ganska ofta från mina barnbarn numera. I den fasen i livet är det viktigt att just få öva sina färdigheter – och öva igen. "Kan själv" kan leda långt, men oftast är det mest framgångsrika att arbeta tillsammans med andra – i synnerhet när man jobbar med komplexa och mångfacetterade frågor som till exempel utvecklingen av offentliga måltider.

Studio MATtanken, Erfarenhetsbank och samlad statistik över livsmedelsinköp (Silo) är några exempel på sådant vi jobbar med för att göra det lättare för alla att omvärldsbevaka – eller "glo och sno" som vi brukar säga! En omvärldsspaning som är värd att lägga några minuter på är att kolla in vår sprillans nya film om offentliga måltider. Vi hoppas att den får vingar och ses av många, så att fler får veta mer om vad offentliga måltider kan bidra med för en positiv samhällsutveckling. På 3 minuter får man reda på mycket om de 3 miljoner måltider som vi dagligen serverar och som årligen kostar 30 miljarder.

Eva Sundberg, projektledare, MATtanken

Senast uppdaterad