Landsbygdsnätverket

Ett samtal om inköp och upphandling av vildsvinskött

Vad är viktigt att tänka på vid inköp/upphandling?

Intresset för att köpa vildsvinskött till offentliga kök är stort. MATtanken har spelat in ett samtal (ca. 10 minuter) om inköp och upphandling av vildsvinskött till offentlig kök. I samtalet svarar Monica Sihlén, segmentsansvarig livsmedel, Upphandlingsmyndigheten på några frågor:

  • Hur ska man göra om man vill köpa kött från sin grossist?
  • Hur gör man om man vill köpa kött från en vilthanteringsanläggning?
  • Går det att köpa kött från närområdet?
  • Hur garderar man sig för att få rätt volymer?
  • Vilka krav bör man ta med i sitt förfrågningsunderlag?

Frågorna ställs av Eva Sundberg, projektledare MATtanken. Samtalet spelades in den 15 februari 2022 (filmen är cirka 10 minuter).

Syntolkning: I inspelningen syns Monica Sihlén i en ruta till vänster i bilden. Bakom Monica syns ett foto på ett vildsvin på en grusväg i skogen. Eva Sundberg syns i en ruta till höger i bilden. Bakom Eva står en roll-up med MATtankens logotyp, mot en vägg.

Mer om att upphandla vildsvinskött

Får offentliga kök köpa vildsvinskött direkt från jägaren?

Ett offentligt kök kan enbart använda vildsvinskött som gått genom en vilthanteringsanläggning (om de inte själva har registrerad hantering av vildsvin i sin verksamhet). Se sida 102, Livsmedelsverkets rapport, 2019: Avsättning av svenskt vildsvinskött. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (pdf öppnas i nytt fönster)

Hur kan kravställningen se ut i samband med upphandling av vildsvinskött?

Här kan du ta del av ett exempel: Förfrågningsunderlag - obligatoriska krav.

Läs vår artikel om säkert vildsvinskött: Från skogen till tallriken. Vad bör man veta om vildsvinskött?

Senast uppdaterad