• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Nyhetsarkiv
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • SILO
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  1. MATtanken
  2. Erfarenhetsbank
  3. Kotell – abonnemang på lokalt nötkött via direktupphandling
Nötkreatur på bete.
Beredskap
Upphandling och inköp

Kotell – abonnemang på lokalt nötkött via direktupphandling

Verksamhetsövergripande • Västernorrlands län

Kommunen betalar en månadskostnad till lantbrukaren för uppfödning av djuren och får tillgång till närproducerat gräsbeteskött av hög kvalitet – och studiebesök på gårdarna.

Vårt mål

Vi har en redan ganska hög andel närproducerade råvaror i Sollefteås offentliga måltider, drygt 30 procent. Målet är att fortsätta öka andelen inköp av lokalt producerade råvaror. Det gör vi genom att få in mer närproducerat via grossist, direktupphandla samt använda oss av DIS.

Så gjorde vi

Vi har direktupphandlat nötkött från två gårdar i kommunen och kan genom det öka andelen lokalt producerat nötkött, gräsbeteskött. Under de 22 månader som det tar att föda upp djuren betalar kommunen en månadskostnad till lantbrukaren för att ha djuren på "kotell".

Djuren slaktas sedan på ett närliggande slakteri och kommunens kockar har en dialog med slakteriet, kring vilka detaljer man vill köpa. Allt kött levereras styckat, förpackat och fryst efter kockarnas önskemål, vid ett leveranstillfälle. Kockarna har varit på slakteriet och fått utbildning kring styckningsdetaljer och kött. Det är ett mervärde för köken att få tillgång till fint kött och fler styckningsdetaljer än de vanliga, inklusive inälvsdelar. Priset för köttet ligger på cirka 160 kronor/kilo. Då får vi alla styckningsdetaljer vi önskar, inklusive filé.

Måltidsservice har en intern facebookgrupp där personal kan dela tips och inspiration för tillagning.

Gårdarna som föder upp djuren ligger på olika ställen i den geografiskt stora kommunen Sollefteå, vilket gör att verksamheterna som ligger nära respektive gård kan göra studiebesök. Både skola och omsorg har varit på besök.

En man med ett barn på axlarna tittar på nötkreatur.

Samarbeten

Vi har haft många dialogmöten med lokala producenter under åren, för att hitta förutsättningar att upphandla lokala råvaror. De aktuella gårdarna i detta abonnemang har vi samarbetet med sedan 2018. I själva upphandlingen samverkar vi med kommunens upphandlare.

Resultat

Kommunen får gräsbeteskött av hög kvalitet. Omsorg och skola har möjlighet att besöka gårdarna där djuren föds upp. Kockarna får möjlighet att laga mat av kött med hög kvalitet och matgästerna får måltider lagade av fina, lokala råvaror.

Utmaningar

Det måste finnas rejält med frysmöjligheter i köken eftersom allt kött levereras fryst, efter slakt och styckning på hösten.

Våra tankar framåt

Vi vill fortsätta arbeta med så mycket lokalproducerade råvaror som möjligt, inklusive nötkött från kotell.

Vi som lämnat erfarenheten

Måltidsservice, Sollefteå kommun

Stellan Tegström, kostsamordnare

Upptäck mer

  • Beredskap
    2025-03-03

    Nytt sätt att organisera livsmedelsberedskap

    Livsmedelsfrågan har fått en tydlig plats i räddningstjänstförbundets nya organisation för beredskapssamordning.

  • Beredskap
    2023-09-26

    Beredskapsarbete i flera steg - för måltidsförsörjning

    De 80 köken i Östersunds kommun ska kunna klara sig själva i 1 dygn, därefter i 15 dagar med hjälp av ett omsättningslager.

  • Illustration från Ett nytt recept för skolmåltider, med lantbrukare och kock.
    Upphandling och inköp
    2023-02-06

    DIS ger möjlighet till lokala inköp

    Nu köps allt färskt nötkött in via det lokala slakteriet, efter arbete med att informera leverantörer om Dynamiskt inköpssystem.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Projektet MATtanken drevs av Landsbygdsnätverket från hösten 2017 till våren 2025.
Projektet är avslutat och denna webbplats uppdateras inte längre.

Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter