Verksamhetsövergripande • Västernorrlands län
Tydliga interna styrdokument ger viktig handledning för god kvalitet i det vardagliga arbetet. Måltidskonceptet är ett material som bidrar till att ge organisationen en gemensam riktning. Det bidrar också till dialog och ökat samarbete med andra yrkeskategorier.
Under 2021 genomfördes en större omorganisation, vilket ledde till att två olika organisationer slogs ihop. Det var en organisation för produktionskök och en för mottagningskök och förskolor som tidigare låg under bildning. Nu skapades en samlad måltidsorganisation och utifrån det kom ett ökat behov av stödmaterial, för att kunna kommunicera ett enat arbetssätt med gemensamma utgångspunkter, utifrån de tidigare styrdokument som fanns.
Vi arbetade fram ett Måltidskoncept – ett material som tydliggör Mat och Måltiders uppdrag och vision. Utgångspunkten var att visa på ett gemensamt synsätt, utifrån målsättningar samt lagar och riktlinjer som verksamheten har att förhålla sig till. Med ett tydligt material i ryggen är det också lättare att utbilda och kommunicera kring uppdraget och arbetsuppgifterna.
Måltidskonceptet ska ses som en handledning och ge svar på frågan "Hur ska jag tänka när jag ska servera mat"? Det ska uppfattas som tydligt, konkret och enkelt. Konceptet för förskola och skola lanserades hösten 2021 och för äldreomsorgen hösten 2023.
Några sidor ur måltidskonceptet för förskola och skola.
Arbetet genomfördes framförallt inom måltidsverksamhetens olika professioner.
Materialet är tydligt och utformat på ett tilltalande sätt. Det används i stor utsträckning av medarbetarna i verksamheten/köken. Det är också bra att ha som grund vid planering av utbildningar, uppföljning av mål etcetera. Måltidskonceptet skapar en tydlighet i organisationen, vilka målsättningar vi arbetar mot och hur de ska nås.
Det finns alltid utmaningar med nya arbetssätt. Det tar tid att skapa förändring och förståelse hos såväl medarbetare som matgäster och pedagogisk personal samt personal inom omsorgen. Det första steget var att göra måltidskonceptet känt internt i en organisation med närmare 300 medarbetare, därefter behövde budskapet landa hos var och en av oss. Inte förrän det hade skett kunde vi förvänta oss att vi alla ska arbeta efter handledningen.
Några sidor ur måltidskonceptet för äldreomsorgen.
Genom bland annat interna måltidsbesök och en standardiserad checklista följer vi upp leveransen av det nya måltidskonceptet. Vi ska också ta fram ett tydligare uppföljningsdokument, för att arbeta mer lika. En omorganisation och förändring av arbetssätt måste få ta tid. Vi har kommit en bra bit på väg i vårt arbete men är ännu inte framme vid målbilden.
Sundsvalls Mat och Måltider
Eva Nordberg, avdelningschef
Kajsa Stenlund, sektionschef
Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.