Landsbygdsnätverket

Vill ni göra ett reportage kring Offentliga måltidens dag? Kontakta oss så hjälper vi er med det ni behöver. Vi kan förmedla kontakt till lokala arrangörer.

Pressmaterial

Offentliga måltidens dag 2020

Pressmeddelande: Stort gensvar för Offentliga måltidens dagPDF (publicerad 14 oktober 2020)

Debattartikel: Upp med de offentliga måltiderna på bordet.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Ta del av debattartikeln i Dagens Samhälle från den 14 oktober 2020. Debattörerna är Christina Nordin, generaldirektör Jordbruksverket; Annica Sohlström, generaldirektör Livsmedelsverket, Palle Borgström, förbundsordförande, Lantbrukarnas riksförbund och Jan Bertoft, generalsekreterare, Sveriges Konsumenter.

Pressmeddelande: De offentliga måltiderna får en egen dagPDF (publicerat 28 maj 2020)

Bakgrundsfakta om offentliga måltider

På följande länkar finns fördjupande material kring offentliga måltider.

2021

Hållbara offentliga måltider gör skillnad för folkhälsan. MATtanken har under 2021 ett extra fokus på de offentliga måltidernas betydelse i ett folkhälsoperspektiv.

Lokalpolitiker nyckelgrupp för att utveckla de offentliga måltiderna.länk till annan webbplats Livsmedelsverkets pressmeddelande, april 2021.

Både utveckling och försämring av de offentliga måltiderna till följd av coronapandemin.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Livsmedelsverkets pressmeddelande, februari 2021.

Matutbudet i ungdomars vardag - Kartläggning av utbudet på och omkring ett nationellt urval av högstadie- och gymnasieskolor.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Livsmedelsverket, rapport, 2021.

Skolmaten på 60-talet gav eleverna högre inkomster genom livetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Lunds universitet, nyhet, juni 2021.

Hållbara inköp av livsmedel är lönsamma.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Upphandlingsmyndigheten, rapport 2021.

2020

The importance of school lunches to the overall dietary intake of children in Sweden: a nationally representative study, 2020.länk till annan webbplats Public Health Nutr 2020 Apr;():1-11.

2019

Livsmedelsverkets kartläggning av matsvinnet i skola, förskola och äldreboende, 2019.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Förstudie om forskning inom offentliga måltider (RISE 2019:39).länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

2018

Livsmedelsverkets kartläggning av de offentliga måltiderna i kommunalt driven verksamhet, 2018.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Upphandlingsmyndighetens slutrapport om livsmedel och måltidstjänster, 2018.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Konkurrensverkets rapport "Konkurrensen i livsmedelskedjan", 2018.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- särskilt kapitel 9: Offentlig upphandling av livsmedel.

Kontaktperson

Eva Sundberg, projektledare MATtanken
073-232 55 70
eva.sundberg@jordbruksverket.se

Sociala medier

Facebook-sida för Offentliga måltidens daglänk till annan webbplats
#måltid20 är den officiella hashtaggen i alla sociala medier.

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post

Följ oss i sociala medier

Facebooklänk till annan webbplats

Twitterlänk till annan webbplats

Instagramlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster