Landsbygdsnätverket

Roten till allt gott

Mycket av allt det vi tar för givet så som maten på bordet, landsbygdens styrka och framtidens hållbarhet – börjar i jorden. Vi vill lyfta fram olika satsningar som visar hur stöd från EU blir till något gott, på riktigt.

Denna artikelserie handlar om EU-finansierade projekt, både sådan som nyligen avslutats och sådana som pågår i Sverige just nu.

När smakerna visar vägen – Eldrimner stärker framtidens mathantverk

Det börjar ofta med något så enkelt som en doft, en smak eller en särskild råvara. Men bakom varje bit ost, varje flaska must och varje surdegsbröd står mathantverkare som inte bara förädlar maten utan också vårdar ett kulturarv.

Läs artikeln Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bild på braxen med loggan för artikelserien ovanpå.

Nya gröna proteiner ger lärdomar – från fält till tallrik i Värmland

Gråärt, sötlupin, linser, quinoa och hirs. Tio värmländska lantbrukare har provat att odla och förädla proteinrika grödor. Dessutom har kommunernas kockar fått utbildning och tagit fram egna recept till en kokbok med de nya råvarorna.

Läs artikeln Öppnas i nytt fönster.

Man som håller fram en lax samt loggan för artikelserien ovanpå.

Jordubbarna lyfter från jorden – ett nytt sätt att nyttja mark

Roten till allt gott. Här kommer vi snart berätta mer om en annorlunda jordgubbsodling.