Verksamhetsövergripande • Västerbottens län
För att öka kunskapen om hur mat produceras samarbetar offentliga kök med lokala livsmedelsproducenter.
Vi vill sprida kunskap om hur mat produceras och varför det är viktigt att det finns livsmedelsproducenter i vårt närområde. Vi vill att även pedagoger inom skola och förskola samt personal inom äldreomsorgen ska kunna ta del av det här lärandet tillsammans med barnen och de äldre.
Måltidsavdelningen har gjort en upphandling utifrån samarbete mellan gårdar och kök. Samarbetet gäller sociala media, studiebesök med mera, men också att köket kan köpa ett helt djur om vi vill göra det.
Vi gjorde satsningen med hjälp av LRF. Vid träffar med LRF:s kommungrupp berättade vi vad vi vill göra. Gruppen blev taggad och sa att det absolut finns medlemmar som vill vara med. Vi skickade sedan ut information via LRF:s nyhetsbrev och bjöd in till en digital träff. Där berättade vi i stort vad vi ville göra och vad syftet var. Det var många som var intresserade så vi bestämde oss för att annonsera. De kök som valts ut för att vara med stod med i underlaget och varje gård fick lämna "anbud" på de kök de skulle kunna tänka sig leverera till. Vi utvärderade på närhet, så den gård som låg närmast det kök som de lämnat anbud på vann. När det var klart tecknades avtal mellan kök och aktuell gård.
Samarbetet mellan köken och de upphandlade gårdarna har inletts. De har kommit olika långt. Kockar har varit på studiebesök på "sin gård” och tre kök har köpt kött från en hel ko och lagat olika rätter av den. Där har även bonden varit på plats i skolrestaurangen när de serverat köttet från gården.
När vi har beställt ett djur så skickar bonden iväg det till slakt vid ett av de två slakterier som är godkända i avtalet (i Luleå eller Burträsk). Bonden tar återtag på styckningsdetaljerna och leverar sedan färdigstyckat och förpackat till oss i köken.
Under våren kommer köket på en skola arrangera en happening tillsammans med pedagoger och elevråd. Skolan kommer åka på studiebesök till gården och köket kommer köpa in ett djur från gården och laga olika rätter av det.
Att hitta alla producenter/gårdar och kunna kommunicera med dem på ett enkelt sätt.
Vi vill utveckla det här arbetet tillsammans med fler lantbrukare/producenter i vårt område. I framtiden vill vi kunna köpa allt som dessa gårdar kan ha att erbjuda. Och vi hoppas att vi framåt kan samarbeta ännu mer med skolan/äldreomsorgen och ha gemensamma studiebesök och projekt.
Vi finns på Instagram: @maltid_skelleftea Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.