• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Nyhetsarkiv
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • SILO
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  1. MATtanken
  2. Erfarenhetsbank
  3. Nu har varje kök ”en egen bondgård”
Kor springer i hage.
Måltiden som pedagogiskt verktyg
Upphandling och inköp

Nu har varje kök ”en egen bondgård”

Verksamhetsövergripande • Västerbottens län

För att öka kunskapen om hur mat produceras samarbetar offentliga kök med lokala livsmedelsproducenter.

Vårt mål

Vi vill sprida kunskap om hur mat produceras och varför det är viktigt att det finns livsmedelsproducenter i vårt närområde. Vi vill att även pedagoger inom skola och förskola samt personal inom äldreomsorgen ska kunna ta del av det här lärandet tillsammans med barnen och de äldre.

Så gjorde vi

Måltidsavdelningen har gjort en upphandling utifrån samarbete mellan gårdar och kök. Samarbetet gäller sociala media, studiebesök med mera, men också att köket kan köpa ett helt djur om vi vill göra det.

Vi gjorde satsningen med hjälp av LRF. Vid träffar med LRF:s kommungrupp berättade vi vad vi vill göra. Gruppen blev taggad och sa att det absolut finns medlemmar som vill vara med. Vi skickade sedan ut information via LRF:s nyhetsbrev och bjöd in till en digital träff. Där berättade vi i stort vad vi ville göra och vad syftet var. Det var många som var intresserade så vi bestämde oss för att annonsera. De kök som valts ut för att vara med stod med i underlaget och varje gård fick lämna "anbud" på de kök de skulle kunna tänka sig leverera till. Vi utvärderade på närhet, så den gård som låg närmast det kök som de lämnat anbud på vann. När det var klart tecknades avtal mellan kök och aktuell gård.

Resultat

Samarbetet mellan köken och de upphandlade gårdarna har inletts. De har kommit olika långt. Kockar har varit på studiebesök på "sin gård” och tre kök har köpt kött från en hel ko och lagat olika rätter av den. Där har även bonden varit på plats i skolrestaurangen när de serverat köttet från gården.

När vi har beställt ett djur så skickar bonden iväg det till slakt vid ett av de två slakterier som är godkända i avtalet (i Luleå eller Burträsk). Bonden tar återtag på styckningsdetaljerna och leverar sedan färdigstyckat och förpackat till oss i köken.

Under våren kommer köket på en skola arrangera en happening tillsammans med pedagoger och elevråd. Skolan kommer åka på studiebesök till gården och köket kommer köpa in ett djur från gården och laga olika rätter av det.

Ko inne i en ladugård.

Utmaningar

Att hitta alla producenter/gårdar och kunna kommunicera med dem på ett enkelt sätt.

Våra tankar framåt

Vi vill utveckla det här arbetet tillsammans med fler lantbrukare/producenter i vårt område. I framtiden vill vi kunna köpa allt som dessa gårdar kan ha att erbjuda. Och vi hoppas att vi framåt kan samarbeta ännu mer med skolan/äldreomsorgen och ha gemensamma studiebesök och projekt.

Läs mer

Vi finns på Instagram: @maltid_skelleftea Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vi som lämnat erfarenheten

Skellefteå kommun

Carolin Palomaa, verksamhetsstrateg

maltid@skelleftea.se

Upptäck mer

  • Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2025-02-25

    Maskot hjälper till med kommunikation kring måltiden

    Genom att ta fram en maskot och låta den kommunicera, når kunskapen kring hållbara måltider lättare fram till barn och elever.

  • Diskinlämning i en skolrestaurang.
    Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    Måltidsmiljön
    2023-02-07

    Minskat matsvinn genom samverkan med skolan

    Genom att samla goda exempel i en verktygslåda får skolans personal ett bra stöd för att arbeta för ett minskat matsvinn.

  • Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2025-02-07

    Förskolebarnens favoritrecept i Krokodilens kokbok

    Genom delaktighet ökar barnens nyfikenhet på mat. När det är dags att sluta på förskolan får de med sig en kokbok med hållbara recept.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Projektet MATtanken drevs av Landsbygdsnätverket från hösten 2017 till våren 2025.
Projektet är avslutat och denna webbplats uppdateras inte längre.

Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter