Förskola, Grundskola, Gymnasium • Jämtlands län
Kulpotatis och potatisbuffé är elevernas favoriter. Åre kommun har jobbat med att sätta potatisen i fokus. Med upphandling av en bra råvara, rätt tillagning och måltidskommunikation hamnar mer potatis i magen.
Potatis är en guldskatt! Men det kan också vara ett livsmedel som elever är skeptiska mot. Vi vill att matgästerna ska uppskatta potatis och få mer kunskap om råvaran – och därmed vill vi minska svinnet av potatis vid våra serveringar.
Det är viktigt att upphandla bra potatis så att köket får en bra råvara. Åre kommun upphandlar tillsammans med Östersunds och Krokoms kommuner. Nu har vi potatis från en jämtländsk producent som har superfin potatis. Den kommer tvättad och vi kan bestämma storlekar.
Vi har potatis på menyn ungefär hälften av veckans dagar. De yngre eleverna äter kokt potatis men det är inte så populärt bland äldre elever. Potatis kan vara så mycket mer och vi har ofta andra potatisalternativ. Kulpotatis är elevernas favorit, då går det inte potatis i soporna. När det är kokt potatis över brukar vi steka den dagen efter, eller göra något annat med den.
Vi har infört potatisbuffé på menyn – och barnen älskar det. På buffén finns minst tre olika potatisrätter, till exempel gratäng, klyftpotatis, råstekt potatis, smashad potatis och potatissallad. Vi har något proteintillbehör och goda såser till, men potatisen är i centrum. Potatisbuffén är populär och vi serverade den på Offentliga måltidens dag 2023.
Den potatis som vi köper är så fin att vi kokar potatismos med skalet på. Det fastnar en del skal på omröraren men det är fortfarande skal i moset och eleverna äter det ändå. Moset blir godare och blir mer näringsrikt. När vi introducerade moset med skal hade vi det som bonus utöver ordinarie matsedel vid två tillfällen. Det skapade efterfrågan och eleverna vande sig vid det nya utseendet. Sedan har vi övergått till att ha mos med skal som standard.
Vi gör reklam för potatis i matsalen, via bordspratare, och på Instagram. Vi berättar till exempel om vitaminerna som potatis innehåller. Barnen gillar också när det händer andra saker kring maten. En skrumpen potatis kan bli ”lill-moffa” i Potatislandet. Då låter vi den bo i en kantin för ett tag, så att barnen kan se den, och skapar en kreativ och fantasifull berättelse kring potatisen.
Eleverna är intresserade av potatis och äter potatis. När vi har kulpotatis eller stekt potatis tar den ofta slut. Tallrikssvinnet på potatis sjunker.
Vi skulle gärna vilja samarbeta mer med den pedagogiska sidan. Potatisen – och måltiden – skulle kunna användas som pedagogiskt verktyg mer och oftare. Vi skulle gärna att eleverna fick mer kunskap om livsmedel, från jord till bord.
Titta gärna på en film om potatisen som Åre, Krokoms och Östersunds kommun köper Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Malin Jönsson, Arbetsledande kock Racklöfska skolrestaurang
Åre kommun
Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.