Landsbygdsnätverket
Ett tråg med odlingsplantor visas upp på en upphandlingsdag utomhus.

Foto: Erika Kvarnlöf.

När upphandling för hållbara offentliga måltider står i centrum

MATtanken är medarrangör till olika upphandlingsdagar. Detta är dagar som ger tillfälle till kunskapsutbyte och inspiration. Målgrupp är oftast de som är involverade i planering och upphandling av offentliga måltider. 

Syftet är förutom nätverkande och inspiration att ge möjlighet till ökad kunskap om svensk livsmedelsproduktion - som på sikt leder till att det tillagas mer hållbar mat med svenska livsmedel i offentliga kök.

Webbinarium: Olika sätt att köpa och sälja ekologiska trädgårdsgrödor till offentlig sektor

Onsdagen den 19 maj, kl. 9.00-10.30 bjuder Jordbruksverket in till ett webbinarium med Eva Sundberg, MATtanken, och inbjudna gäster. Att sälja frukt och grönsaker till offentliga kök kan vara en viktig säljkanal. Hur går offentlig livsmedelsupphandling till? Hur får man kontakt? Hur kan offentlig sektor bidra till att det blir fler odlare - och en ökad produktion?

Webbinariet vänder sig i första hand till lokala producenter och odlare. På Jordbruksverkets webb finns mer information och länk till anmälan.länk till annan webbplats

Regionala upphandlingsdagar, våren 2021

Temadag: Fisk. Stockholm

Den 1 juni, kl. 09.00-11.45 genomför MATtanken att tillsammans med Länsstyrelsen i Stockholm en regional upphandlingsdag med tema Fisk.

Dagen bjuder dels på ett teoripass om olika hållbarhetsaspekter kring fisk och det
svenska fiskets förutsättningar, dels får vi ta del av praktiska exempel på hur vi
kan få in mer hållbar fisk i köken och hur den kan tillagas. Det blir också tid
för gruppdiskussioner och nätverkande.

Föredragshållare: Jenny Sultan, Trosa kommun; Mats Eriksson, Stockholms fiskauktion; Mattias Lindström, Mälarfiskarna; Daniél Kallonas, kökschef Skapaskolan i Huddinge.

Kontakta mattanken@jordbruksverket.se om du vill veta mer.

Temadag: Bröd och spannmål. Västra Götaland

Den 6 maj 2021 kl. 08.15-12.00 bjuder MATtanken, regionen och länsstyrelsen i Västra Götaland in till ett digital upphandlingsdag. Denna gång lär vi oss mer och utbyter erfarenheter kring bröd och spannmål. Vi reder ut begreppen och fräschar upp kunskaperna kring vad vi bör erbjuda våra matgäster i vård, skola och omsorg för hälsans och miljöns bästa. I Sverige är vi i stort sett självförsörjande på spannmål. Men hur upphandlar vi det på bästa sätt?

Syftet med dagen är att ge möjlighet till ökad kunskap om svensk livsmedelsproduktion som på sikt leder till att det tillagas mer mat med svenska livsmedel i offentliga kök.

Kontakta mattanken@jordbruksverket.se om du vill veta mer.

Genomförda regionala upphandlingsdagar

Här hittar du mer information om våra senast genomförda upphandlingsdagar

Mer information och länkar vidare

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post

Följ oss i sociala medier

Facebooklänk till annan webbplats

Twitterlänk till annan webbplats

Instagramlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster